Kantoor

“Vanaf 2023 is er in Nederland geen enkel kantoor meer met een energielabel slechter dan label C.”

“Kantoren met een slechter label (D t/m G) mogen dan niet meer gebruikt worden. Eigenaren van energieslurpende kantoren moeten hun panden zuiniger maken. Dat is geen probleem, want de investering betaalt zich terug door besparing op energiekosten”.

Dat staat in een brief (2016) van minister Blok, oud minister Wonen en Rijksdienst, aan de Tweede kamer. De eis geldt vanaf 2023. Voor heel kleine kantoren of monumentale panden geldt nog een uitzondering.

Een maatregel die geheel op zijn plaats is wanneer u zich beseft dat Nederlandse werknemers gemiddeld 33 uur per week doorbrengen op kantoor. Een goed verlichte werkplek is daarom van groot belang en een voorwaarde voor het welzijn van u en uw werknemers. Het leidt tot een prettigere werksfeer, hogere productiviteit en een verminderd ziekteverzuim.

Veel werkplekken zijn ingericht op het werken met beeldschermen. Zodra er meer dan 2 uur per dag beeldschermwerk verricht wordt, valt deze werkplek daarnaast nog onder de richtlijnen van het Koninklijk Besluit Beeldscherm-werkplekken. In het Arbobesluit en de Arboregelingen zijn eisen opgenomen voor beeldschermwerk. Deze eisen zijn gebaseerd op de EG-richtlijn nr. 90/270/EEG van 29 mei 1990. Alle beeldschermwerkplekken dienen te voldoen aan de in de wet gestelde eisen.

Het investeren in ledverlichting betekent in veel gevallen een flinke uitgave, maar levert ook forse besparingen op, zowel op elektriciteitsverbruik als op de kosten voor onderhoud. Voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen, zoals ledverlichting, kunt u als gebouweigenaar aanspraak maken op de Energie Investeringsaftrek (EIA). Hoeveel u kunt besparen op uw verlichting is afhankelijk van een aantal factoren, onder andere het type lamp dat u vervangt, hoelang de lampen op uw kantoor gemiddeld branden en wat u betaalt aan stroom. Voor meer informatie zie ‘Regelgeving & Subsidies’.

Om de kosten en de besparing voor u inzichtelijk te maken, laten wij graag een energiescan voor u maken door een externe partner. Informeert u naar de mogelijkheden.